Växtfärgning

Hej!
Under året har vi fått prova på att färga tyg och garn med textilfärgpulver och med flytande screentryckfärger. Men något som jag länge har varit sugen på att testa är hur växtfärgning, också kallad naturfärgning, går till.

Att färga med naturliga pigment har man gjort i tusentals år. Vissa textilier som naturfärgades 300-1400 e.kr. finns bevarade än idag på svenska statliga museer och har fortfarande kvar sina kraftigt kulörta färger i vävda och broderade mönster.

Det verkar som att det går att använda sig av lite vad som helst i skafferierna eller ute i naturen som man tror kan tänka sig ge ifrån sig färg, det är bara att experimentera sig fram. Vissa textilier kan behövas för- och efterbehandlas med ett s.k. betningsbad för att pigmentetet ska färsta bättre så att färgen håller längre. Olika betningar används till olika material beroende på om tyget är gjort av växtfibrer eller djurfibrer.

Såhär blev några av mina resultat:

Färgning med avokadokärnor gav bomullstyg och bomullsgarn en svagt rosa färg.

Färgning med gul lök gav bomullstyg och bomullsgarn en ganska stark gul färg medan ullgarn blev brunt.

Tevatten med garn och tyg inlindat i rost konserverades och ställdes i ett soligt fönster i några dagar. Resultatet blev en gråmelerad ton.

En bra bok att använda sig av om man är intresserad av naturfärgning är Naturlig färgning – mat och kläder i ett kretslopp av Lina Sofia Lundin.

Inlägg av Caroline, deltagare på Textillinjen

Om Brita Wanngård

Jag är bildlärare på Löftadalens Folkhögskola. Mitt jobb är att undervisa på Bild- och Konstlinjens Distanskurs i första hand.
Det här inlägget postades i KUA, Textil konst och formgivning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *